Nederlands
Nederlands

Den Haag, 27 juni 2024 - De Nationale Onderhandelprijs 2024 is gewonnen door Fleur Ravensbergen voor haar onderhandelstijl. Deze publieksprijs is in het leven geroepen om het belang van onderhandelen in Nederland meer onder de aandacht te brengen. 

Fleur Ravensbergen is vredesbemiddelaar. Zij is actief als onderhandelaar in gewapende conflicten, en als bemiddelaar in leiderschapsconflicten. Daarnaast geeft zij les in conflict- hantering aan de Universiteit van Amsterdam. Ravensbergen is een van de oprichters van de Dialogue Advisory Group (DAG). Via haar werk voor de DAG droeg zij onder andere bij aan de ontwapening van de ETA in Baskenland en aan onderhandelingen over ontwapening in Noord-Ierland. 

"Fleur Ravensbergen laat zien dat het ook in extreme situaties essentieel is om de tijd te nemen om de belangen van de partijen aan de onderhandeltafel te begrijpen en te investeren in de relatie. Nederlanders hebben vaak de neiging om hun aannames over wederpartijen te volgen, zonder door te vragen waarom deze partijen bepaalde posities innemen. Zo kom je niet tot de kern van het gesprek. Terwijl onderhandelen juist draait om elkaar vinden in gedeelde belangen, en er zo allebei op vooruit te gaan. Trots op deze winnares van de Nationale Onderhandelprijs, die deze visie net als de NLBVO uitdraagt!”, aldus Tim Masselink, voorzitter van de NLBVO, de Nederlandse Beroepsorganisatie Voor Onderhandelaars

Gerdi Verbeet is winnares van de Oeuvreprijs 2024: De NLBVO-jury kent haar deze prijs toe vanwege haar uitzonderlijke onderhandelvaardigheden, kenmerkende stijl, en haar waardevolle bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken. Gerdi ontving de prijs tijdens onze Zomerbijeenkomst in Nieuwspoort uit handen van juryvoorzitster Marry de Gaay Fortman  (partner en advocaat bij Houthoff). 

De Gaay Fortman over Gerdi Verbeet: “Gerdi is altijd constructief, warm en scherp wanneer nodig. De onderhandelstijl van Gerdi Verbeet is een voorbeeld voor velen, of zou dat moeten zijn. Ze heeft een grote bijdrage geleverd in de politiek en als commissaris in het bedrijfsleven. Wij zijn trots op deze eerste vrouwelijke winnaar van de oeuvreprijs.”

Quote Gerdi Verbeet: “Onderhandelen begint voor mij met een diepgaand inzicht in de belangen en wensen van de andere partij en de andere belanghebbenden bij het eindresultaat, die misschien niet aan tafel zitten. Verder is het van belang waardering van voorstellen vooraf te toetsen/sonderen. Een onderhandeling is geslaagd als alle betrokken partijen tevreden zijn met de nieuwe toekomstkansen die het resultaat biedt."

Gerdi Verbeet heeft een indrukwekkende loopbaan als Nederlandse politica en bestuurder, met huidige functies als voorzitter van de raad van commissarissen bij Unilever Food Solutions Nederland en commissaris bij Novamedia. Eerder was zij o.a. voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal en bestuursvoorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.