Champagne toast
Champagne toast

In de aanloop naar Kerst delen onze communicatie- & onderhandelexperts de komende dagen 4 waardevolle tips voor een geslaagd kerstdiner, waarbij de focus ligt op het samen genieten en niet slechts overleven.


1 — Verplaats jezelf in de schoenen van de andere mensen rond de tafel

Bij onderhandelingen met meerdere partijen gaat het erom wie zich verantwoordelijk voelt om de deal tot een succes te maken, oftewel wie neemt het eigenaarschap op zich. Bij het kerstdiner werkt dit net zo. Wie voelt zich verantwoordelijk om het diner tot een geslaagde avond te maken?  

Een veel voorkomende valkuil is dat sommige partijen veel te veel eigenaarschap nemen over het succes van de avond, terwijl anderen daar gewoon niet in investeren. De een wil misschien de avond 'over organiseren' en alles plannen tot aan de grappen aan toe, terwijl anderen aan tafel gaan zitten en niets inbrengen. Deze dynamiek kun je met empathie aanpakken: verplaats je in de schoenen van die ander. Laat de mensen die zich verantwoordelijk voelen merken dat ze het niet alleen hoeven te doen en betrek de mensen die er geen zin in hebben door te vragen hoe een ideaal kerstdiner voor hen eruitziet. Hiermee creëer je begrip, waardoor de kansen op een ontspannen en gezellig samenzijn vergroot worden.

In deze turbulente tijden gaat het tijdens een kerstdiner niet enkel over lekker eten, maar vooral om verbinding en het creëren van kostbare herinneringen samen.

2 — Speel de ‘talkshowhost’

Een slimme strategie om het kerstdiner soepel te laten verlopen, is jezelf in de rol van een soort talkshowhost plaatsen. Denk van tevoren na over boeiende gespreksonderwerpen en begeleid het gesprek alsof je een presentator bent. Dit voorkomt ongemakkelijke stiltes en stelt je in staat om op het juiste moment van onderwerp te wisselen en de stemming erin te houden. Deze aanpak werkt niet alleen goed tijdens kerstdiners, maar ook tijdens andere gelegenheden waar veel communicatie nodig is.

In een tijd waarin mensen steeds gevoeliger lijken te zijn en sommige onderwerpen beter op een ander moment besproken kunnen worden, is het belangrijk om bewust te communiceren. Stel vragen over luchtige onderwerpen en bewaar eventuele irritaties voor een geschikter moment.

Als goede ‘talkshowhost’ van het kerstdiner kun je zorgen voor een tafel met lachende gezichten, boeiende gesprekken en onvergetelijke momenten! Dat is net zo belangrijk als het bereiden van dat heerlijke driegangenmenu.

3 — Ervaar het als een bezoek aan een theater

Probeer even uit te zoomen. Je hoort het steeds vaker, maar wat bedoelen ze er nou mee en wat levert het op? Door je als een onderzoeker/ observator op te stellen in een groep zet je je eigen emoties meer op de achtergrond. Het is een soort theaterbezoek wat zich recht voor je eigen ogen afspeelt.

Zo kan je beter observeren wat er aan de hand is en waarom iedereen eigen best wel weer snel in zijn oude rol duikt. Het creëert meer begrip voor die tante of oma die alleen maar zendt en nauwelijks luistert en zorgt dat je zelf minder snel oordeelt.

Als je hier een beetje lol in krijgt, is het tijd voor gerichte en open vragen. Sta daarbij vooral open voor de antwoorden en vraag daar op door. Maak het geen kruisverhoor, maar een echt gesprek. Zo kun je elke discussie aan, of het nu over politiek gaat, een familievete opborrelt, er een debat ontstaat of Die Hard nou een kerstfilm is of niet 😉.

4 — Leg de lat niet te hoog

Verwachtingsmanagement. Ofwel, vooraf goed communiceren wat er van iedereen wordt verwacht. Het voorkomt misverstanden zoals de ene tante die peperdure cadeaus meeneemt en de andere tante die niets bij zich heeft. Of opa die in zijn smoking staat en een oom die in zijn slobbertrui komt aankakken. Het kan voor ongemak zorgen en een ongelukkige start waar niemand echt mee overheen komt.

Neem de leiding en maak met heldere en vriendelijke communicatie duidelijk wat de bedoeling is van de avonden wat er van iedereen wordt verwacht: cadeaus zijn niet nodig en gezellig als iedereen iets feestelijks aandoet. Maar leg de lat ook niet te hoog, want dat komt nogal veeleisend over en maakt de kans op teleurstelling groter. En bedenk: het is uiteindelijk gewoon een etentje waarbij het belangrijkste is dat iedereen het gezellig heeft. Leg de lat dus niet té hoog.